Hoe kun je een moeilijk gesprek aangaan met je medewerker?

Het voeren van moeilijke gesprekken is een uitdaging die veel managers tegenkomen. Het is belangrijk om deze gesprekken op een respectvolle en effectieve manier aan te gaan. Hier zijn enkele stappen die een manager kan volgen bij het voeren van een moeilijk gesprek met een medewerker:

 1. Bereid je goed voor:
  Neem de tijd om het gesprek voor te bereiden. Denk na over de specifieke punten die je wilt bespreken en verzamel alle relevante informatie en feiten. Bedenk ook wat het gewenste resultaat van het gesprek is.

 2. Kies een geschikte locatie en tijd:
  Kies een rustige en privéruimte waarin je ongestoord kunt praten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor het gesprek, zodat je niet hoeft te haasten.

 3. Wees duidelijk en specifiek:
  Begin het gesprek door de specifieke kwestie(s) te benoemen die je wilt bespreken. Wees duidelijk en specifiek over het gedrag of de prestaties van de medewerker die je zorgen baren. Geef concrete voorbeelden om je punt te ondersteunen.

 4. Luister actief:
  Geef de medewerker de gelegenheid om te reageren en luister actief naar zijn of haar standpunt. Probeer de situatie vanuit hun perspectief te begrijpen. Stel open vragen om meer inzicht te krijgen en moedig de medewerker aan om zijn of haar gedachten en gevoelens te delen.

 5. Blijf kalm en respectvol:
  Houd tijdens het gesprek je emoties onder controle. Blijf kalm en respectvol, zelfs als de medewerker defensief of geïrriteerd reageert. Vermijd persoonlijke aanvallen en richt je op het gedrag of de prestaties, niet op de persoon zelf.

 6. Geef constructieve feedback:
  Geef tijdens het gesprek constructieve feedback over wat er verbeterd moet worden en waarom. Bied specifieke suggesties of oplossingen aan en moedig de medewerker aan om mee te denken over mogelijke verbeteringen.

 7. Stel samen doelen vast:
  Werk samen met de medewerker aan het stellen van haalbare doelen om de situatie te verbeteren. Zorg ervoor dat de doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit helpt om duidelijkheid en richting te geven.

 8. Plan een vervolggesprek:
  Spreek af om op een later tijdstip een vervolggesprek te hebben om de voortgang te bespreken. Dit laat zien dat je betrokken bent en bereid bent om te ondersteunen bij de verbetering.

 9. Volg op en bied ondersteuning:
  Houd de voortgang in de gaten en bied ondersteuning waar nodig. Geef regelmatig feedback en erken eventuele verbeteringen die de medewerker maakt.

 

Onthoud dat het voeren van moeilijke gesprekken een vaardigheid is die tijd en oefening vergt. Door open en respectvol te communiceren, kun je een vruchtbare omgeving creëren waarin problemen kunnen worden opgelost en medewerkers kunnen groeien.

 

Heb je moeite met het voeren van zo'n gesprek en kun je daar hulp bij gebruiken?

Laat mij je dan helpen.

 

Ik ben Karin Witte - coach in bewustzijn en bied preventieve ondersteuning die de mentale vitaliteit van medewerkers vergroot. Met als resultaat: minder uitval, meer werkplezier en innerlijke rust.

Neem gerust contact op via karin@coachinbewustzijn.nl voor meer informatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.